надійність контрагента

Як перевірити надійність контрагента?

Анна

Анна, 2022-05-09

Під час ведення господарської діяльності усім підприємцям доводиться мати справу з іншими постачальниками чи покупцями. Але чи завжди контрагенти можуть бути відповідальними та надійними? За деяких обставин сам факт співпраці з ненадійним партнером може мати серйозні наслідки та нести великі ризики для подальшої роботи вашого бізнесу. Позапланова перевірка контролюючими, правоохоронними органами, безнадійна дебіторська заборгованість або неотримання товару чи бажаних послуг при передоплаті — це лише приблизний перелік можливих проблем, які можуть спідкати підприємця при роботі з ненадійними контрагентами. 

Для уникнення таких наслідків є безліч відкритих безкоштовних джерел, якими можна самостійно користуватись. Спробуємо далі детальніше розібрати де та яку саме інформацію можна отримати.

На що звернути увагу при перевірці контрагента?

Звичайно, підприємництво — це завжди ризик і є фактори, на які варто звернути увагу в першу чергу. Серед таких факторів можна визначити:

  • підприємство знаходиться в процесі припинення;
  • компанія часто судиться, має незакриті виконавчі впровадження;
  • згідно реєстрів є податковий борг;
  • потенційний партнер часто змінює реєстраційні дані (назву, юридичну або поштову адресу тощо);
  • непропорційно малий розмір статутного капіталу відносно розмірів виробництва;
  • наявність заборгованості щодо оплати праці чи аліментам.

Це лише приблизний перелік основних факторів, які можна швидко та здебільшого безкоштовно перевірити через державні реєстри.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Це найперший державний реєстр, інформація в якому потребує уточнення, та порівняння з наданою контрагентом. Раніше під час підписання договору, пакет документів контрагента складався з виписки або витягу з даного Реєстру, але ніхто не міг гарантувати актуальність наданих даних. Сьогодні ж достатньо пройти за посиланням та отримати актуальну інформацію про майбутнього контрагента — від ідентифікаційних даних до господарського стану (ліквідація, банкротство чи поточна діяльність).  

Не треба нехтувати будь-якими даними –  варто звірити усі дані, включаючи навіть інформацію про осіб, які можуть виступати від імені підприємства, підписувати документи. За умови підписання договору особою, що не вказана у реєстрі як підписант, необхідно отримати довіреність на здійснення повноважень від керівника. 

Фізична чи юридична особа може здійснювати лише ті види економічної діяльності, які вказані в реєстрі. Тому, якщо контрагент пропонує послуги, роботи або товари, які не має дозволу надавати (виконувати), окрім податкових санкцій (зняття зі спрощеної системи оподаткування, оподаткування за збільшеним розміром тощо) для контрагента, це може призвести до додаткових перевірок з боку податкових органів.

У реєстрі обов’язково вказується інформація щодо господарського стану підприємства (перебуваває в процесі припинення чи ні, в стадії ліквідації чи банкрутства). Цілком зрозуміло, що не варто мати справу з підприємством, що планує найближчим часом припинити свою діяльність. 

Також заноситься до реєстру контакти — телефон та електронна пошта, за якими у крайньому випадку можна бути звязатися з контрагентом.

Загалом, цей реєстр є чи не найпершим джерелом інформації про найдійність та взагалі існування ймовірного майбутнього партнера. 

Єдиний державний реєстр судових рішень

Ще варіант перевірки — наявність записів щодо вашого ймовірного контрагента в Єдиному державному Реєстрі судових рішень. Реєстр містить відомості щодо судових справ безпосередньо щодо суб'єкта господарської діяльності або ж судові спори, в яких він брав участь у якості третьої сторони або де згадувалась його назва.

Тобто, у реєстрі  міститься уся судова історія майбутнього контрагента — чи  були виявлені серйозні порушення з боку дотримання господарських договорів або несплата податків чи зборів. За наявності великої кількості справ у сфері адміністративного судочинства (спори з податковою тощо) може прямо вказувати про інтерес до усіх субєктів, з якими підприємство співпрацює. Але водночас, не варто забувати, що ситуації бувають різні, і варто аналізувати суть кожного судового рішення на предмет актуальності з точки зору вашої зацікавленості.

Для перевірки варто перейти за посиланням.  Потім у пошуковому полі ввести назву або код ЄДРПОУ (ІПН — у разі пошуку інформації по ФОПу). Для зручності варто відфільтрувати за спаданням або за новизною, таким чином спочатку ви матимиме змогу ознайомитись з останніими судовими рішеннями.

Автоматизована система виконавчого провадження

Автоматизовану систему виконавчого провадження можна знайти за посиланням. Можна з легкістю дізнатися чи є відкриті виконавчі впровадження за вашими пошуковими даними. Достатньо всього лише знати повну назву підприємства або прізвище, ім'я та по-батькові фізичної особи-підприємця, його код ЄДРПОУ/ІПН.

Отримана інформація допомогає проаналізувати контрагента на його платоспроможність та доброчесність. За умови відткритих виконавчих впроваджень існує ймовірність арешта рахунків для сплати виконавчих витрат та боргів, вже закритих виконавчих справ — як часто та в якій кількості відбувається стягнення коштів з підприємства. Інформація буде скороченою, адже повну можуть отримати лише стягувач і боржник, застосувавши ідентифікатор доступу при вході до системи.

Але звичайно аналізувати необхідно інформацію в цілому, адже підприємницька діяльність це завжди ризик, а зважаючи на недосконалість українського законодавства не рідко доводиться не тільки доводити свою правоту у суді, а й контролювати оперативність та правильність роботи виконавчих служб.

Податковий борг

За наявності податкового боргу жодних платежів по своїм зобовязанням та платежам, без сплати боргу неможливі. Тому при наявності такого боргу у вашого парнера варто памятати, що при наявності боргу, одних платежів, окрім податкових не може бути. А в разі подальшої податкової застави майна, то і реалізовувати таке майно заборонено до моменту зняття такої застави.

На офіційному сайті податкової існує вкладка "Дізнайся більше про свого бізнес-партнера". Пошук відбувається аналогічно до іншиїх реєстрів, за кодом ЄДРПОУ (ІПН) та/або назвою підприємства чи ПІБ фізичної особи-підпримця.

Реєстр платників єдиного податку та ПДВ

Раніше під час оформлення та підписання договору сторони обмінювалися витягом або випискою з Реєстру платників єдиного податку або платників ПДВ (в залежності від обраної системи оподаткування). Сьогодні зайві папірці стають непотрібними, адже уся інформація є в електронному вигляді у відкритому доступі. Достатньо лише відвідати офіційний сайт податкової за посиланнями:

Це дозволить швидко отримати актуальну інформацію щодо чинності реєстрації вашого бізнес партнера та відповідності усним обіцянкам. Адже може трапитися ситуація, коли контрагент стверджує, що є платником ПДВ, а зареєструвати податкову накладну не може, оскільки його свідоцтво анульовано.

Аналогічна ситуація і з спрощеною системою оподаткування. Не буде зайвим перевірити групу єдиного податку, оскільки ФОП на 1 або 2 групі не має права продавати товар чи надавати послуги підпримтсвам на загальній системі. В разі виялення такої ситуації це спричинить інтерес до вас з боку контролюючих органів. 

Інші способи перевірити контрагента

Загалом існує багато способівперевірити свого контрагента, здебільшого всі воні відкриті та безкоштовні, в деяких випадках мають обмежену інформацію, але і такого обсягу достатньо для складання «реальної картинки» щодо свого партнера. Окрім зазначених вище реєстрів можна скористатися:

Джерело інформації

Яку інформацію можна отримати

Як отримати

ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців)

  • Статус підприємства, його дані, в тому числі контактні, та інформація щодо змін;
  • Перелік засновників;
  • Зареєстровані коди КВЕД;
  • Інформація про статуний капітал підприємства;
  • Відомості про наявність філіалів;
  • Номер платника ЄСВ.

Безкоштовний запит доступний за пошуковим запитом за кодом ЄДРПОУ  та ІПНУ, а ФОП – по РНОКПН (реєстраційному номеру облікової картки платника податків).

Платний запит надає витяг з актуальною інформацією на конкретну зазначену дату.

Єдиний реєстр боржників

Швидко та зручно перевірити наявність заборгованості по заробітній платі чи аліментам ( актуально для ФОПів)

Інформація вказується разом з сумами заборгованості, доступно на сайті Міністерства юстиції України

Реєстр транспортних засобів та їх власників

Відомості щодо автомобіля, у разі придбання

 

Результати безкоштовного запиту надаються у вигляді великої таблиці, інформація надана в незручному форматі. Для більшої зручності краще замовити платний запит до відповідних органів

YouControl платний сервіс

Комплексна перевірка у близько 50 різних реєстрах

Отримати резюме у скороченому вигляді можна безкоштовно, але повна детальна інформація доступна за умови підключення платное версії, яка коштує більше 600 грн за добу. Це не завжди зручно, але інколи економніше.

Опендатабот

Мобільний сервіс, який доступний у застосунках Telegram, Facebook Messenger, Viber и Skype.  За допомогою сервісу можна перефірити фізичну особу, ФОП або юридичну особу.

У разі перевірки одноразової перевірки декількох контрагентів це можна зробити безкоштовно, у разі ж систематичного моніторингу за інформацією – варто придбати підписку.

Звичайно, перевірка контрагента за допомогою реєстрів надає можливість проаналізувати та зробити висновки щодо ризикованості співпраці з ним. Самостійна перевірка потребує часу, і не завжди він є, тому для його економії іноді вигідніше звернутися до фахівців.

Як забезпечити себе в роботі з сумнівним контрагентом

Якщо ж контрагент не викликає довіри, намагайтеся дотримуватися декількох порад:

  • в ідеальній ситуації краще взагалі не працювати із контрагентом, щодо якого у вас є сумніви;
  • намагайтесь домовитися працювати по предоплаті у 100% або більшої частини;
  • залучати партнерів для гарантування зобовязань сумнівних контрагентів;
  • нотаріально оформлювати договори.

Таким чином, швидко та абсолютно реально перевірити надійність свого потенційного партнера з відкритих джерел інформації. 

Сподіваємось, що інформація стане вам у нагоді.

 

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot