Касові апарати для ФОПів

Касові апарати для ФОПів з 2022 року

Анна

Анна, 2022-01-27

Якщо ви ФОП та здійснюєте розрахунки з покупцями лише у безготівковій формі – ви можете сплокійно працювати без використання РРО, але з початком нового фінансового 2022 року у багатьох фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, зникає звільнення від застосування реєстратора розрахункових операцій (далі - РРО). Тому напередодні варто оновити знання щодо основних нюансів та особливостей застосування РРО, адже багатьох абревіатури РРО та ПРРО налякали у 2020 році, можливо навіть більше ніж COVID-19. Деякі ФОПи протестували, влаштовували акції протесту, інші сиділи, як на голках, та чекали «часу Ч». Але чи так усе страшно, як здається на перший погляд? Давайте проаналізуємо вже набутий досвід та підготуємося до тотальної фіскалізації у 2022 році.

Не підпадають під дію Закону про РРО лише ФОП – платники 1 групи, які звільнені від використання РРО без обмежень за сумою чи видом економічної діяльності, тому про них у цій статті більше згадувати не будемо. 

 

Закон про обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) – ситуація в 2021

З 01 січня поточного року встановити та використовувати РРО/ПРРО довелося єдинникам, які займаються чітким переліком видів діяльності:

    •    торгують підакцизними товарами;

    •    реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

    •    продають лікарські вироби, вироби медичного призначення, а також надають платні медичні послуги;

    •    реалізують ювелірні вироби та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння;

    •    надають посередницькі послуги у сфері нерухомості.

За даними голови фінансового комітету ВРУ Д. Гетманцева, кількість зареєстрованих РРО в Україні від початку поточного року зросла на 27% та складає близько 95 тисяч. Також аналітика свідчить, що на 150% зросла кількість реєстрацій реєстраторів серед ризикованих груп ФОПів, платників єдиного податку, та на 66% загальна кількість РРО/ПРРО, що зареєстровані фізичними особами-підприємцями. І станом на 1 листопада загальна кількість реєстраторів становила більше ніж 446 тисяч.

Підприємці - платники єдиного податку 2-4 груп мають дуже ретельно контролювати, щоб у 2021 році не перевищити ліміт річного доходу (220 мінімальних заробітних плат станом на 1 січня звітного року – у 2021 році 1,32 млн грн.). І це вже незалежно від видів діяльності. Коли ж критичну точку подолано, то використання РРО стає обов’язковим з першого числа першого місяця наступного кварталу після виникнення перевищення (якщо перевищили у липні, то РРО починати використовувати необхідно з 1 жовтня). Така ситуація триватиме до кінця 2021 року, а вже з початку 2022 – усі без винятку ФОП – єдинники працюватимуть з РРО. Хоча у Верховній Раді зареєстровано не один законопроект щодо відтермінування або спрощення умов, але жодного з них досі не прийнято.

ФОПи, які обрали загальну систему оподаткування, при здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі повинні застосовувати РРО/ПРРО, окрім суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг розрахункових операцій.

 

Чи необхідно РРО/ПРРО єдинникам при продажу товарів через мережу Інтернет?

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, при продажу товарів через мережу Інтернет у разі відправлення таких товарів поштою за умови післяоплати з використанням послуги «накладений платіж» не застосовують РРО. Звичайно, що їх дохід не перевищує ліміт у 220 МЗП та не продають «заборонених без РРО» товарів.  

Під час інтернет-торгівлі законодавством передбачено здійснення розрахунків шляхом переказу коштів або оплати готівкою з дотриманням вимог щодо оформлення готівкових та безготівкових операцій. Разом з тим, продавець, оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за товар, роботу, послугу відповідно до умов електронного договору, повинні надати покупцеві (замовнику) електронний документ, квитанцію, чек, квиток чи інший документ, який підтверджує факт отримання коштів. Тобто при доставці товару поштою на умовах післяоплати, то в момент отримання товару на поштовому відділенні покупець вносить грошові кошти для перерахування на рахунок продавця. Відповідний документ, що підтверджує оплату товару у такому випадку зобов’язане видавати поштове відділення. 

Згідно останньої актуальної судової практики, у разі доставки товару поштою або кур’єрською службою, придбаного на умовах передоплати із застосуванням платіжних сервісів LiqPay, WayForPay тощо, суб’єкт господарювання зобов’язаний використовувати РРО та вкладати у поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми та змісту на загальну вартість здійснюваної господарської операції.  

 

Що чекає нас у 2022 році?

З початку 2022 року тільки платники єдиного податку 1 групи повністю звільнені від встановлення касових апаратів та проведення усіх господарських операцій через них. Усі інші платники ЄП зобов’язані використовувати РРО в обов’язковому порядку під час продажу будь-яких товарів за готівкові кошти або з використанням платіжних карток.

 Єдиним варіантом уникнути використання РРО підприємцями –єдинниками є відсутність розрахункових операцій. Для цього товар, послуги покупець повинен оплачувати шляхом:

    •    переказ коштів зі свого рахунка на рахунок продавця через відділення банківської установи без використання платіжних карток;

    •    внесення коштів на рахунок продавця через касу банка;

    •    внесення коштів на рахунок продаця через програмно-технічні комплекси самообслуговування, що належать банкам.

Саме оплата товарів готівкою або через платіжний термінал карткою підлягають використанню касового апарату.

Усі суб’єкти господарювання, які надають послуги, в подальшому також мають право на звільнення від використання РРО, якщо:

    •    Послуги надаються споживачу дистанційно або «при живому контакті», головне, щоб оплата була виключно дистанційно – через інтернет-банкінг або інтернет-еквайрінг. В разі оплати послуг різними способами використання РРО не уникнути.

    •    На звільнення від РРО можуть розраховувати лише ті підприємці, які тільки надають послуги. Якщо ж паралельно здійснюєте продаж товарів, то на звільнення можна не розраховувати. Саме такої думки притримуються податківці в своїх останніх листах-рекомендаціях та індивідуальних податкових консультаціях. 

Також варто відмітити, що у разі надання послуг дистанційно (онлайн-навчання, доступ до інтернет-порталу тощо) та оплата онлайн ви можете бути звільнені від використання РРО, згідно п.12 ст.9 Закону про РРО, як такі, що працюють без РРО, оскільки неможливо визначити місце проведення розрахунків.

Ті РРО, які були зареєстровані до 01.08.2020 року можуть не відображати QR-код, для усіх інших такий реквізит повинен бути обов’язково. У ньому повинна бути відображена не будь-яка інформація, а саме про дану розрахункову операцію. В іншому разі такий чек контролюючі органи при перевірці визнають не розрахунковим, що аналогічне до не видачі розрахункового документа.

 

Які наслідки для держави та підприємців від суцільного використання РРО?

Кожне нововведення має свої позитивні та негативні наслідки, і не обов’язково для усіх сторін змін вони будуть однакові. Пропонуємо проаналізувати наслідки 100-відсоткової фіскалізації для держави та підприємців.

За думкою податкових експертів, досвід розвинених країн, які вже пройшли шлях податкових реформ у сфері фіскалізації, показує позитивну динаміку щодо детінізації економіки. Перш за все це пов’язано з тим, що приховати чи фіктивно занизити реальний розмір доходу практично неможливо, оскільки уся інформація автоматично та у повному обсязі передаються до органів податкової. 

Обов’язкове використання касових апаратів спричинить посилення контролю з боку держави та водночас стимулюватиме підприємців до чіткого виконання податкового законодавства. Це однозначно в довгостроковій перспективі призведе до збільшення надходжень до бюджету.

 На прикладі європейських та сусідніх країн, наприклад Швеції та Грузії, де вже успішно впровадили РРО можна дізнатися, що запровадження РРО призвело до:

    •    зменшення кількості підприємців, що працюють «в тіні»;

    •    збільшення кількості робочих місць;

    •    збільшення середньої заробітної плати.

Тож спираючись на такий приклад, можна сподіватися, що поєднання зусиль держави та бізнес може дати такі самі результати і в Україні.

В той же час не факт, що увесь бізнес прагне до цього, адже зміни призведуть до:

    •    зменшення можливостей для податкової оптимізації;

    •    додаткові витрати на придбання, обслуговування та навчання роботі РРО, а також абонентську плату за використання платних програм, у разі обрання таких;

    •    посилення податкового контролю;

    •    сплату бухгалтерських послуг, в разі неможливості самостійної подачі оновленої податкової звітності;

    •    поява нових можливих штрафних санкцій за порушення у сфері РРО.

Податкові експерти та самі підприємці єдині у думці, що  використання реєстраторів призведе до зростання цін на усі товари та послуги і, звичайно, буде «покладено на плечі» саме покупців та замовників, адже усі витрати буду включені до вартості товарів, робіт, послуг.

В той же час, є «зерно правди» у тому, що держава прагне будь-якою ціною наповнити бюджет, навіть не усвідомлюючи іноді до яких наслідків це може призвести. Не виключено, що запровадивши касові апарати, державний бюджет отримає набагато менше доходів, ніж до запровадження змін. Багато підприємців можуть взагалі закритися або піти у тінь. Тому, на думку деяких експертів та налітиків, в нинішніх умовах економічного стану країни застосування касових апаратів призведе до ще більшої тінізації економіки.

 

Відповідальність за порушення у сфері РРО

Коли вже звиклися з думкою про встановлення касового апарату з початку наступного року, то варто пам’ятати і про штрафні санкції в разі порушення податкового законодавства. У період з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року були встановлені знижені ставки штрафів:

    •    10% вартості товарів, робіт або послуг у разі першого порушення;

    •    50% - за кожне наступне порушення.

З 1 січня ж наступного року до підприємців, під час перевірок яких буде встановлено проведення господарських операцій без фіксування їх через касовий апарат, відповідальність буде у набагато більших розмірах: 

  • 100% вартості товарів, робіт, послуг, які були продані або надані без РРО, у разі першого порушення;
  • 500% -  за кожне наступне порушення.

Звичайно, до початку 2022 року законодавці ще мають змогу відмінити або відтермінувати фіскалізацію для 2-4 групи, але голосування 17 грудня 2021 р. було провалено. Чи будуть ще спроби достеменно не відомо, але варто починати готуватися вже зараз.

Тим паче, не усе так страшно, як може здаватися на перший погляд.

Читайте більше новин грудня для ФОП і бухгалтерів та квартальний підсумок у BitFaktura.

 

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot