витрати для доходу

10 ідей, що можна включити до витрат

Богдана Варава

Богдана Варава, 2024-07-09

Підприємець у ході життєвого циклу компанії несе багато витрат, пов'язаних з веденням підприємства, реєструючи їх у витратах і тим самим знижуючи базу оподаткування, тобто свій дохід.

Що таке витрати на отримання доходу

Відповідно до податкового законодавства, витрати, понесені з метою отримання доходів або збереження чи забезпечення їх джерела, є витратами на отримання доходів.

Для того, щоб певна витрата була ВОД, має існувати причинно-наслідковий зв'язок між її понесенням та можливістю отримання доходу від цього. На жаль, у цій галузі виникає багато сумнівів щодо тлумачення цього формулювання, і в кінцевому підсумку саме на платнику податків лежить тягар доведення, у разі перевірки, що конкретна витрата була пов'язана з отриманим доходом.

Ідеї, що можна включити до витрат

Окрім типових витрат, щодо яких немає сумнівів, що їх можна віднести до ВОД, таких як орендна плата, заробітна плата працівників, закупівля товарів чи реклама, нижче наведено кілька ідей, які не є такими очевидними.

Вони залежать головним чином від специфіки компанії, і завжди слід мати можливість визначити зв'язок конкретного витрату з доходом.

Перелік витрат, які можуть становити, в певних ситуаціях, податкові витрати

1. Придбання велосипеда/ електровелосипеда/ скутера/ самоката

В часи високих цін на пальне та турботи про навколишнє середовище зазначені засоби транспорту є цікавою та дуже економічною альтернативою використанню автомобілів у підприємницькій діяльності. Під час пандемії вони забезпечують безпечне пересування. Іноді підприємці включають до витрат навіть ролики, якщо вони служать їм для доїзду до місця ведення бізнесу та до клієнтів.

2. Витрати на тварин, таких як мисливський кіт чи сторожовий пес - на їх утримання, вакцинацію або дресирування

Витрати, пов'язані з собакою, можна включити у витрати, якщо собака охороняє територію, а кота - якщо його завданням є, наприклад, знищення гризунів. Працюючі тварини широко використовуються у бізнесі, допомагаючи в управлінні компаніями.

3. Одяг в залежності від галузі бізнесу

У цьому випадку однією з умов, щоб можна було включити одяг у витрати, є те, щоб він був позначений логотипом компанії.

4. Навчання, курси, дослідження, книги, пов'язані з діяльністю

Витратами також може бути все, що має на меті підвищення кваліфікації підприємця або його працівників.

5. Окуляри для працівників

Їх придбання, у випадку, коли працівники працюють перед екраном щонайменше половину робочого часу, можна вважати ВОД.

6. Витрати на оренду, комунальні послуги, податки на нерухомість, якщо бізнес ведеться в квартирі – в частині, пропорційній займаній площі

Якщо Ваш бізнес ведеться в квартирі, то витрати, пов'язані з нею, також можна вважати витратами в частині, пропорційній займаній площі.

7. Смарт-годинник (SmartWatch)

Якщо основною метою та способом використання його є застосування в діяльності у вигляді управління вхідними дзвінками та повідомленнями під час ділових зустрічей або якщо підприємець є спортсменом і годинник вимірює його активність.

8. Витрати на ведення блогу, наприклад, лайфстайл-блогу, кулінарного блогу або іншого

Це можуть бути витрати, такі як купівля квитків до кінотеатру, авіаквитків, фототехніки, проживання в готелях, продуктів харчування, залежно від тематики блогу.

9. Телевізор, ігрові приставки, ігри

Багато компаній надають працівникам так звані кімнати відпочинку, де працівники під час перерви від роботи мають можливість розслабитися і зняти стрес.

10. Елементи декору

Це можуть бути предмети, пов'язані з наближенням свят Різдва, такі як ялинка чи гірлянди. Вони можуть використовуватися для створення позитивного іміджу компанії, а святковий декор може привабити клієнтів.

Якщо є сумніви, чи можна певну витрату включити до ВОД, або якщо вона не буде вважатися витратою, варто звернутися до податкового консультанта або подати запит на індивідуальну податкову консультацію до Державної податкової служби України. Це захистить підприємця від можливого оскарження цієї витрати податковою службою і, як наслідок, від необхідності коригування податку на прибуток та часто податку на додану вартість (ПДВ).

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot
ком'ютерна графіка

10 ідей для бізнесу з невеликим стартовим капіталом

Власне, більшість бізнесів, згаданих у 10 ідеях для домашнього бізнесу, не потребують значних капіталовкладень – навпаки. Нижче ми пропонуємо додаткові ідеї для бізнесу з малим капіталом, який може приносити прибуток.

Богдана Варава Богдана Варава

Богдана Варава

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт