ФОП 2024

ФОП - декретна відпустка

Уляна Нагайчук

Уляна Нагайчук, 2024-08-16

Рано чи пізно жінка-підприємець може піти у декретну відпустку. Вагітність та народження дитини це важливий етап в житті. Тож, сьогодні ми з вами поговоримо про оформлення декретної відпустки у ФОП.

Тривалість такої відпустки становить - 126 днів - це 70 календарних днів до пологів та 56 днів після пологів.

Якщо були складні пологи або народження двох і більше дітей - тривалість днів відпустки після пологів збільшується до 70 днів. І в результаті вся відпустка буде тривалістю в 140 календарних днів.

Декретна відпустка надається на основі листка непрацездатності, його видають в клініці після 30-го тижня вагітності. Виплати виплачуються одноразово за весь період декретної відпустки.

Яким чином оформити відпустку?

Жінка - ФОП має право на отримання декретних виплат допомоги лише в тому випадку, якщо були сплачені платежі по єдиному соціальному внеску (ЄСВ).

Сума може бути різна та індивідуальна, тому що розмір виплати залежить від кількості днів відпустки та розміру ЄСВ, який був сплачений. Чим більша була сума ЄСВ, тим більші будуть декретні виплати.

Виплати оформляються в Пенсійному фонді за місцем реєстрації ФОП.

Документи які потрібні:

  • заява - розрахунок, в якій перерахована сума декретних виплат;
  • листок непрацездатності;
  • довідку про сплату ЄСВ за період 12 місяців, включаючи місяць в якому відбувся вихід в декретну відпустку;
  • номер соціального банківського рахунку на який будуть зачислені декретні виплати. Такий рахунок можна відкрити у будь-якому банку. Звичайний рахунок підприємця не підійде;
  • паспорт, ідентифікаційний код, трудова книжка (за наявності) та виписка з єдиного державного реєстру.

Пенсійний фонд проводить перевірку заяви протягом 10 робочих днів та після цього виносить рішення про виплату.

Навіть, якщо ФОП отримує допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, сплата ЄСВ та єдиного податку з ФОП здійснюється в повному обсязі.

Якщо ви є ФОП та одночасно працюєте найманим працівником, і оформили листок непрацездатності, декретні виплати ви зможете отримати лише від свого роботодавця.

  •  Не можна отримувати декретні виплати як від ФОП, так і від роботодавця одночасно – виплати доступні лише з одного джерела.
  •  Не можна, будучи найманим працівником, отримати декретні виплати як ФОП

Ви можете отримувати виплати лише через свого роботодавця, повідомивши його про це. Роботодавець виплачує вам декретні, при цьому він сплачує ЄСВ у розмірі 22% за рахунок фірми або свого ФОП. Вимагати від вас компенсації ЄСВ є незаконним.

Проте на практиці трапляються ситуації, коли працівниці добровільно компенсують частину податків своїм роботодавцям.

Отже, оформлення декретної відпустки для жінки-підприємця (ФОП) є важливим і відповідальним процесом, який потребує належного підходу та своєчасної підготовки документів. Щоб отримати декретні виплати, необхідно переконатися у своєчасній сплаті ЄСВ та підготувати необхідний пакет документів, який включає заяву, листок непрацездатності, довідку про сплату ЄСВ та інші. Оформлення виплат здійснюється в Пенсійному фонді, який протягом 10 робочих днів розглядає заяву і приймає рішення щодо виплати. Варто пам'ятати, що навіть під час декретної відпустки зобов'язання зі сплати ЄСВ та єдиного податку залишаються чинними.

Цей процес не тільки забезпечує матеріальну підтримку під час вагітності та після пологів, але й є важливим кроком для майбутнього матері, що дозволяє їй зосередитись на здоров’ї своєї дитини та себе.

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт