інтеграція

Інтеграція API - що це таке?

Богдана Варава

Богдана Варава, 2024-08-13

Application Programming Interface, або українською Інтерфейс Програмування Додатків, — це поняття, яке вже стало знайомим не лише програмістам. Воно набуло великого значення і для бізнесменів. Це створений айтішниками “міст”, який дозволяє поєднувати різні системи чи бази даних і передавати інформацію між ними. Це значно спрощує роботу багатьох різних людей, відділів та компаній. API дозволяє “запозичувати” рішення з одних програм у інші. Все частіше його використовують підприємці та бухгалтери. Інтеграція з API стає повсякденною практикою. Більшість професійних програм надають своє API, щоб мати можливість інтегруватися з іншими програмами.

У випадку програми BitFaktura його можна знайти тут: https://bitfaktura.com.ua/api

Що таке API? Як воно працює? У чому полягає інтеграція API? Чи варто інвестувати в це рішення? Ми постараємося дати вичерпні відповіді на ці запитання.

Згідно з дослідженням, проведеним для CA Technologies авторитетним центром Oxford Economics, аж 88% великих організацій по всьому світу сьогодні використовують API. Більше половини їхніх керівників вважають, що використання інтерфейсів API значною мірою сприяє отриманню ними конкурентної переваги. Чи має сенс слідувати світовим трендам у випадку менших підприємців в Україні?

API - що це таке?

API - це скорочення від англійського "application programming interface" (інтерфейс програмування додатків). Говорячи більш доступною мовою для людей поза IT-галуззю, API – це рішення, яке виступає передавачем даних між різними додатками. Це запрограмований набір правил, який можна порівняти з певним видом "роз'єму" або "посередника", що забезпечує доступ до конкретної програми. Ця добре перевірена технологія, яка функціонує вже понад двадцять років, дозволяє з'єднувати системи та бази даних за допомогою універсальних протоколів.

Як працює API?

Саме по собі API не є рішенням, прив'язаним до конкретної програми чи додатка, призначеного для бухгалтерів або підприємців. Це просто з'єднувач, який використовується також в інтернет-рішеннях для бухгалтерських офісів та бізнесу. У багатьох випадках саме API надається вебсервісами безкоштовно, що дозволяє без проблем надсилати та отримувати дані з конкретного сервера. Усі додатки соціальних мереж використовують API. API надає інструменти, наприклад, автоматизацію входу («Увійти за допомогою Facebook»).

API можна собі уявити в такій ситуації: у вас є інтернет-магазин. Клієнт вибрав товар, оформив замовлення і здійснив оплату. Раніше вам доводилося самостійно перевіряти, чи надійшли гроші на рахунок. Потім, окрім пакування товару та підготовки його до відправки, вам потрібно було ще виставити рахунок у BitFaktura. Маючи API BitFaktura, інтегрований з вашим магазином, рахунок буде виставлено автоматично, щойно оплата за товар буде зарахована на банківський рахунок. Вам не потрібно залучати працівника або витрачати власний час, щоб клієнт негайно отримав рахунок на свою електронну пошту. API в цьому випадку є "офісним помічником", якого вам не потрібно наймати.

Що дає інтеграція API?

Інтерфейс API дозволяє інтегрувати використовувані вами системи з BitFaktura або іншою платформою. Маючи два окремі рішення, наприклад, інтернет-магазин чи ресторан, а також підписку на BitFaktura, вам все одно потрібно обробити замовлення та виставити рахунок клієнту. Завдяки інтегрованому API BitFaktura з вашою системою, ви отримуєте автоматизацію багатьох процесів (наприклад, створення нового складу, завантаження всіх рахунків за певний період, відправка рахунку клієнту електронною поштою або завантаження вибраного рахунку за ID).

Звичайно, інтеграція API не обмежується лише послугами BitFaktura. Інтеграцію інтерфейсу API можна запрограмувати фактично з будь-якою зовнішньою програмою або системою, яка важлива для функціонування вашої компанії. Залежно від того, як запрограмований API, можна обмінюватися даними в обидва боки – завантажувати їх і відправляти назовні.

Інтеграція API – це просто додавання його до вашої програми або системи. Не кожен може зробити це самостійно, оскільки це вимагає програмістських знань. Краще звернутися за допомогою до професіоналів, які правильно реалізують необхідні виклики.

Інтерфейс API - чому варто його мати?

Інтеграція власної системи з API BitFaktura.com.ua або іншого інструменту, призначеного для бухгалтерії, має безліч переваг.

По-перше, це автоматизація, завдяки якій ви заощаджуєте багато часу. Підприємець і бухгалтер можуть приділяти більше уваги завданням, які вимагають експертних знань.

По-друге, використання API реально сприяє підвищенню ефективності вашого бізнесу. Незалежно від того, чи це одноосібна діяльність, чи ви наймаєте кілька десятків працівників. Передача частини простих, але трудомістких завдань (таких як введення великої кількості рахунків у систему) знімає навантаження з працівників, дозволяючи їм зосередитися на більш складних процесах.

Інтеграція API з BitFaktura або іншим програмним забезпеченням для онлайн-рахунків також підвищує безпеку вашого бізнесу. Автоматичне завантаження даних мінімізує ризик помилки (наприклад, введення некоректних даних або випадкового розкриття особистої інформації) під час їх ручного введення. Чим менше людей має доступ до бухгалтерських документів, тим менша ймовірність того, що вони потраплять до рук когось неуповноваженого.

Інтеграція API з системою, яку ви використовуєте щодня, також позбавляє вас і ваших працівників від стресу, пов'язаного з необхідністю навчання новому програмному забезпеченню. Інтегруючи API, ви отримуєте додаткові функції, розширюючи можливості, але насправді продовжуєте працювати з тим самим інструментом, який добре знаєте.

Впровадження автоматизації завдяки використанню API також приносить користь клієнтам. Великим полегшенням для контрагента є миттєвий доступ до даних або швидке отримання рахунку. Усе це впливає на задоволення клієнта, а отже, на створення гарної репутації компанії.

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт