групи податку

Спрощена система оподаткування: групи та умови перебування

Уляна Нагайчук

Уляна Нагайчук, 2024-06-21

На сьогоднішній день в Україні існує 2 системи оподаткування:

  • спрощена система (єдиний податок);
  • загальна система.

В цій статті ми з вами розглянемо спрощену систему оподаткування (Єдиний податок) та дізнаємось про групи та умови перебування, тому що кожна із груп має свої особливості.

Спрощена система оподаткування значно легша з погляду ведення обліку. Хоча, ряд обмежень все-таки є:

  • види діяльності, якими заборонено займатись на єдиному податку;
  • ліміт обсягу доходу;
  • кількість найманих працівників.

Незважаючи на обмеження, спрощена система добре підходить для малого бізнесу, що і забезпечує її популярність.

1 група Єдиного податку

  • 1 група платників єдиного податку має річний ліміт доходу - до 167 розмірів мінзарплати, встановлених на 01 січня 2024 року це - 1185700 грн.
  • Ставка - дo 10% прожиткового мінімуму, тoбто в 2024 році - до 302,80 грн.
  • 1 група єдиного податку - тільки фізичні особи, які не використовують працю найманих осіб.

Вид діяльності ФОП - роздрібний продаж товарів на ринках або надання побутових послуг населенню.

Конкретні КВЕД, що дозволені для першої групи і відповідають видам діяльності переліченим у підпункті 291.7 ПКУ.

Основна ставка податку - дo 10% прожиткового мінімуму. Ставка 15 % застосовується:

  • до суми перевищення ліміту обсягу доходу;
  • до доходу від видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку;
  • до доходу, отриманого із застосуванням іншого способу розрахунків, ніж грошового;
  • до доходу від видів діяльності, що не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування.

У разі здійснення платником єдиного податку 1 групи кількох видів діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів діяльності (згідно п. 293.6. ПКУ).

Перша група ФОП  подає звітність один раз в рік.

Строк сплати податку - не пізніше 20 числа поточного місяця.

Також ви є платником єдиного соціального внеску у розмірі 22% від мінімальної з/п. Єдиний соціальний внесок треба сплачувати щомісяця. ЄСВ сплачується також за кожного найманого працівника.

Платники з 1 групи єдиного податку, які у календарному кварталі перевищили ліміт доходу, з наступного кварталу за власною заявою переходять в 2 чи 3 групу, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

2 група Єдиного податку

  • 2 група платників єдиного податку має річний ліміт доходу - до 834 розмірів мінзарплати, встановлених на 01 січня 2024 року це - 5 921 400 грн.
  • Ставка 20% мінімальної заробітної плати – 1420,00 грн. – це основна ставка.
  • На 2 групі дозволено не більше 10 найманих працівників з якими укладені трудові договори, якщо найманих працівників більше - це порушення, яке призведе до позбавлення статусу платника єдиного податку.

Вид діяльності - надання послуг, у тoму числі побутових, платникам єдиного податку та населенню, виробництво і продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного бізнесу.

2 група платників єдиного податку не може займатися наданням посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (за КВЕД ДК 009:2005 це група 70.31), а також діяльністю з виробництва, продажу ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, наданням доступу до Інтернет (для них підходить група 3).

Друга група ФОП  подає звітність один раз в рік.

Строк сплати податку - не пізніше 20 числа поточного місяця.

Також ви є платником єдиного соціального внеску у розмірі 22% від мінімальної з/п. Єдиний соціальний внесок треба сплачувати щомісяця. ЄСВ сплачується також за кожного найманого працівника.

3 група Єдиного податку

  • 3 група платників єдиного податку має річний ліміт доходу - до 1167 розмірів мінзарплати, встановлених на 01 січня 2024 року це - 8 285 700 грн.
  • Ставка єдиного податку:
    3% від суми доходу станом на 1 січня поточного року, якщо ви є платником ПДВ. 
    5% від суми доходу станом на 1 січня поточного року, якщо ви не є платником ПДВ.
    Сплачувати податок потрібно кожен квартал протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації.
  • На 3 групі дозволено необмежену кількість найманих працівників.

Можна займатися наданням посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (зa КВЕД ДК 009:2005 це група 70.31), а також діяльністю з виробництва, продажу ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення тa напівдорогоцінного каміння.

Подавати декларацію потрібно протягом 40 календарних днів після закінчення календарного кварталу. Також ви є платником єдиного соціального внеску у розмірі 22% від мінімальної з/п. Єдиний соціальний внесок треба сплачувати щомісяця. ЄСВ сплачується також за кожного найманого працівника.

Коли ФОП не можуть бути платниками єдиного податку?

Отже для ФОП на 1-3 групах такі обмеження зазначені у п. 291.5 – п. 291.6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Зокрема:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);
  • видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення;
  • діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України "Про страхування", сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами;
  • діяльність з управління підприємствами;
  • діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку, діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж;
  • діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;
  • діяльність з організації, проведення гастрольних заходів;
  • діяльність фізичних осіб - підприємців, які здійснюють технічні випробування та дослідження (група 74.3 КВЕД ДК 009:2005), діяльність у сфері аудиту;
  • діяльність фізичних осіб - підприємців, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів;

А також потрібно здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто, бартер під забороною.

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot
ком'ютерна графіка

10 ідей для бізнесу з невеликим стартовим капіталом

Власне, більшість бізнесів, згаданих у 10 ідеях для домашнього бізнесу, не потребують значних капіталовкладень – навпаки. Нижче ми пропонуємо додаткові ідеї для бізнесу з малим капіталом, який може приносити прибуток.

Богдана Варава Богдана Варава

Богдана Варава

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт