спрощена система

ЗВІТНІСТЬ та ПОДАТКИ для ФОП спрощеної системи

Уляна Нагайчук

Уляна Нагайчук, 2024-08-21

Часто підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, стикаються з труднощами у відстеженні строків та видів звітності, яку потрібно подавати. Постійні зміни в законодавстві, необхідність подання звітів і одночасний розвиток власної справи можуть створювати чимало стресу та забирати багато часу. У таких випадках варто розглянути можливість делегування цих обов’язків спеціалістам.

У цій статті ми детально розглянемо основні вимоги та строки подання звітності для ФОПів, які працюють на спрощеній системі оподаткування, залежно від групи, до якої вони належать.

Звітність та податки для ФОП 1 групи єдиного податку

ФОПи 1 групи здійснюють підприємницьку діяльність самостійно без найманих працівників, також для них заборонено співпрацювати з юридичними особами.

Річний ліміт доходу для цієї групи становить 1 185 700 грн. Якщо ФОП перевищив суму ліміту, тоді йому доведеться сплатити єдиний податок на суму перевищення 15% і перейти на 2 або 3 групу єдиного податку. Тому дуже важливо чітко рахувати всі надходження.

Для підприємців 1 групи звітній період - це календарний рік, і складаємо річну податкову декларацію. Термін подання - протягом 60 днів після закінчення календарного року.

Додаток №1 по ЄСВ ми заповнюємо лише у випадку, якщо були сплачені внески, навіть якщо було сплачено лише за кілька місяців, ми також показуємо в цьому додатку - за які місяці були сплачені ЄСВ. Якщо ви не здійснювали платежів по єдиному внеску протягом року, тоді цей додаток подавати не потрібно.

Сума єдиного податку для ФОП 1 групи становить 302,80 грн. Це 10% від прожиткового мінімуму, станом на сьогодні сума прожиткового мінімуму становить 3028,00 грн. Єдиний податок потрібно сплачувати, навіть якщо немає доходу від діяльності. Платежі потрібно здійснювати до 20-го числа кожного місяця авансовими внесками.

За невчасну сплату єдиного податку застосовується штраф у розмірі 50% від ставки єдиного податку. 

! ФОПи 1 групи, які знаходяться на території бойових дій або тимчасовій окупації, мають право не сплачувати Єдиний податок.

Звітність та податки для ФОП 2 групи єдиного податку

ФОПи 2 групи можуть вести діяльність ресторанного бізнесу, товарний бізнес, фріланс, магазини, послуги та багато іншого. Мають право наймати працівників до 10 осіб та співпрацювати з фізичними особами та з ФОП/ТОВ на спрощеній системі оподаткування.

Річний ліміт доходу для цієї групи становить 5 921 400 грн., за перевищення суми ліміту потрібно буде сплатити додатково 15% від суми доходу та перейти на 3 групу єдиного податку або загальну систему оподаткування.

Для ФОП 2 групи звітній період - це календарний рік, та складаємо податкову річну декларацію. Термін подання - протягом 60 днів після закінчення календарного року.

Сума єдиного податку для ФОП 2 групи становить 1420,00 грн. Це 20% від розміру мінімальної заробітної плати. Єдиний податок потрібно сплачувати, навіть якщо немає доходу від діяльності. Платежі потрібно здійснювати до 20-го числа кожного місяця авансовими внесками.

ФОПи, які обрали систему оподаткування 2 групи, одразу після реєстрації знаходяться на загальній системі оподаткування. На спрощеній системі будуть знаходитись з 1 числа наступного місяця після місяця реєстрації.

За невчасну сплату єдиного податку застосовується штраф у розмірі 50% від ставки єдиного податку.

Штрафи за неподання звітності:

  • Перше порушення - 340 грн.;
  • Повторні порушення - 1020 грн. за кожне неподання або несвоєчасне подання звітності.

! ФОПи 2 групи, які знаходяться на території бойових дій або тимчасовій окупації, мають право не сплачувати Єдиний податок.

Звітність та податки для ФОП 3 групи єдиного податку

ФОПи 3 групи мають надзвичайно широкі можливості для ведення діяльності на спрощеній системі оподаткування. Мають право наймати працівників та співпрацювати з фізичними особами, ФОПами та юридичними особами як на спрощеній, так і на загальній системі оподаткування, мають право співпрацювати з іноземними клієнтами.

Річний ліміт доходу для цієї групи становить 8 285 700 грн., за перевищення суми ліміту доходу потрібно буде сплатити додатково 15% від суми доходу та перейти на загальну систему оподаткування.

Для ФОП 3 групи звітній період - квартал. Подаємо квартальну податкову декларацію не пізніше ніж 40 днів після закінчення кварталу. Суму оподаткованого доходу фіксуємо в наростаючому порядку за кожен квартал.

Якщо присутні наймані працівники, тоді подаємо додатково ще Податковий розрахунок сум доходу.

Звітність можна подати онлайн через електронний кабінет платників податків.

Сума єдиного податку для ФОП 3 групи становить 5% від доходу. Єдиний податок сплачуємо протягом 10-ти днів після подання податкової декларації, сума до сплати визначена в податковому розрахунку.

За невчасну сплату єдиного податку застосовується штраф у розмірі:

  • до 30 календарних днів: штраф 5%
  • більше 30 календарних днів: штраф 10%

Штрафи за неподання звітності:

  • Перше порушення - 340 грн.
  • Повторні порушення - 1020 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання звітності.

Підсумок

Дотримання вимог щодо подання звітності та своєчасної сплати податків є важливою складовою успішного ведення бізнесу на спрощеній системі оподаткування. Незалежно від групи, до якої належить ФОП, важливо чітко дотримуватись встановлених термінів та умов, щоб уникнути штрафних санкцій та інших негативних наслідків. Якщо вам важко самостійно слідкувати за змінами в законодавстві та своєчасно подавати звітність, варто розглянути можливість делегування цих процесів професіоналам. Це дозволить вам зосередитись на розвитку вашої справи, знаючи, що податкові зобов'язання виконуються належним чином.

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт