Особливості використання різних видів рахунків ФОПа - в підприємницькій діяльності та для особистих цілей

Особливості використання різних видів рахунків ФОПа - в підприємницькій діяльності та для особистих цілей

Аня Гуренок

Аня Гуренок, 2024-02-27

Ні для кого не секрет, що незнання законів не звільняє від відповідальності за вчинені порушення, особливо, коли це стосується бізнесу та податкових порушень. Тому як правильно вести облік банківських рахунків, щоб без проблем отримувати дохід від бізнесу та проходити перевірки без зауважень читайте в наступній статті.

Усі банківські рахунки можуть бути відкриті для обслуговування юридичних, фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців. І в залежності від кожного виду рахунок має свої особливості обліку та нюанси, які потрібно розуміти та контролювати. То ж давайте розглянемо різні ситуації та які можуть бути нюанси.

1. Поповнення ФОП-рахунку власними коштами

Найпоширеніший випадок, коли для здійснення будь-якої господарської операції необхідно терміново мати кошти на рахунку, але заплановано їх отримання (наприклад продаж товару та отримання коштів або повернення депозиту) пізніше, тому багато підприємців вдається до внесення власних коштів фізичної особи на поточний підприємницький рахунок. І тут варто звернути увагу на позицію податківців. Щодо ФОПів-загальносистемників в них досить зрозуміла позиція – власні кошти, які підприємець, що обрав загальну систему оподаткування, зараховує на ФОП-рахунок не включаються до складу доходів. Ця позиція поки не змінювалась. А ось щодо єдиноподатників, то постійно вигадують щось новеньке. Є позиція, яка є постійною, що кошти, які надходять на рахунок повинні включатись до обсягу доходу, незалежно що це -  виручка від реалізації товарів, робіт, послуг чи поповнення власними коштами, і відповідно, з цього доходу повинен розраховуватись загальний розмір єдиного податку, що підлягає сплаті у відповідному періоді та визначення ліміту доходу. В такому випадку гарним варіантом буде уникати формулювань в платіжній інструкції «поповнення власними коштами», «надходження власних коштів» та подібних до них. Замість таких призначень краще використовувати загальні, типу: «внесення виручки за поточний місяць», «виручка від реалізації за січень 2024 року».

2. Наслідки отримання коштів на власний рахунок фізичної особи

Для швидкого отримання оплати дуже часто фізичні особи-підприємці  можуть надавати дані власної не підприємницької карти, тобто особистої картки фізичної особи. Але варто пам’ятати та чітко розуміти, що у при бажанні показати в обліку ці кошти або при виявленні під час перевірки контролюючими органами, ці кошти можуть бути записані як правопорушення , оскільки повинні бути проведенні через РРО (ПРРО). В разі відсутності РРО, буде штраф згідно із законом про РРО, як незареєстровану розрахункову операцію. В такому випадку краще за все чітко розуміти, що покупцям та замовникам для оплати необхідно надавати лише IBAN-реквізити свого поточного підприємницького рахунку! Це допоможе уникнути помилок, які можуть вам суттєво ускладнити господарську діяльність і в разі перевірки одночасно спростить облік - розрахунок суми доходу для розрахунку суми податків, ведення обліку в розрізі замовлень – одразу чітко видно хто коли і за що перерахував кошти.

У разі ведення обліку вашої діяльності в автоматизованій системі потрібно обирати той сервіс, який дає змогу відмічати оплати по рахунку та етап операції – оплата, відвантаження, закриття операції, тощо. Онлайн-сервіс Bitfaktura дозволяє вносити оплати з зазначенням виду оплати (банківський рахунок, готівка, переказ, тощо), на який саме рахунок зайшли кошти у разі використання декількох поточних підприємницький рахунків. Та вести в режимі реального часу банківські виписки та оплати. Це дуже зручно та просто, що може вести такий облік навіть підприємець, який дуже далекий від бухгалтерії та розуміння бухгалтерських проводок та операцій.

3. Переказ коштів між підприємницькими рахунками одного ФОПа

Насправді, тут ситуація є більш прозорою та зрозумілою. Один підприємець має декілька банківських розрахункових рахунків, можливо навіть в різних банківських установах. І ніхто не забороняє для оплати платежів перевести кошти з одного рахунку на інший. Головне що отримані кошти від реалізації робіт, товарів або послуг повинні бути відображені в довільній формі у Книзі обліку доходів ФОП та включені до складу доходу ФОП-єдинника відповідного періоду. Для уникнення питань у разі перевірки контролюючими органами варто зазначити у призначенні платежу що це переказ на рахунок в іншому банку після сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Як підтвердження такої думки є ст.44 Господарського кодексу України, відповідно до якої, підприємництво як таке повинно здійснюватися на підставі вільного розпорядження отриманим прибутком, після сплати обов’язкових платежів, податків та зборів, що передбачені вимогами чинного законодавства та іншими зобов’язаннями, що взяла на себе фізична особа-підприємець у ході здійснення своєї підприємницької діяльності.

4. Сплата особистих потреб з підприємницького рахунку

Забігаючи наперед, одразу хочемо сказати – можна, якщо обережно. Але щоб не поглиблюватись у недри податкових консультацій та їх позицій, які дуже часто міняють сторону, краще засвоїти раз і назавжди – усі грошові кошти, які ФОП отримав як дохід треба виводити на особисту карту, попередньо сплативши усі обов’язкові платежі та податки, і після цього ви можете використовувати усі наявні на особистому рахунку кошти як вам забажається. Такий варіант є найбільш безпечний та найменш ризиковий при перевірці. Пояснюємо чому:

При сплаті з поточного підприємницького рахунку на рахунок фізичної особи  або іншого ФОП ми виступаємо у ролі податкового агента для отримувача коштів (навіть якщо це розрахунок у кав’ярні чи продукти у магазині). Відповідно ми зобов’язані  сплати ПДФО та військовий збір (у разі сплати фізичній особі) та відобразити цю виплату у додатку №4ДФ до об’єднаного звіту.  У разі ж сплати з власної особистої картки жодних зобов’язань такого роду не виникає.

5. Підводні камені закордонних рахунків ФОП

За останніми податковими консультаціями, які оприлюднено у податкових онлайн-ресурсах та  на ЗІР,  у разі отримання оплати на рахунок, що відкритий в системах WISE або PAYONEE, але на кінець звітного періоду не переведені на поточний підприємницький рахунок, то такий дохід не відображається у сумі доходу відповідного періоду. А ось коли грошові кошти переведено на рахунок, то і включається вони в тому ж самому періоду. У разі виведення коштів на особистий рахунок, то такі кошти не включається до розрахунку суми доходу від підприємницької діяльності. Загалом, така позиція є зрозумілою і логічною, тому маємо надію, що саме такою вона і залишиться.

 Таким чином, навіть таке просте, на перший погляд питання, потребує уважного вивчення та розуміння принципів  обліку.  Але немає нічого неможливого, адже є багато сервісів, які допомагають та спрощують багато процесів підприємницької діяльності. Головне знайте, саме ту, вашу програму, яка задовольнить усі ваші потреби та, надасть можливості,  уникати помилок, адже навіть такі прості питання щодо оплати на різні види рахунків можуть призвести до негативних наслідків у випадку перевірки контролюючими органами.

 

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт