Поновлення фактичних перевірок державними органами - до чого готуватись?

Поновлення фактичних перевірок державними органами - до чого готуватись?

Аня Гуренок

Аня Гуренок, 2024-01-30

Спочатку - пандемія Covid, потім – повномаштабне вторгнення рф … більшість видів податкових перевірок була фактично зупинена з 2020 року. І лише нещодавно, 9 листопада 2023 року Верховна Рада України, в черговий раз, прийняла зміни до ПКУ в частині перевірок, які вже підписав Президент. То ж до чого готуватись, що перевірити, а, можливо, щось скоригувати в своїй діяльності – давайте розбиратись у наступній статті нашого блогу.

Настав той момент, якого всі очікували з невеликим острахом та невизначеністю – мораторій на більшу кількість видів податкових перевірок скасовано. Відповідний Закон вже підписано Президентом України, залишилось лише питання часу – хто і коли потрапить до план-графіку планових перевірок. Але і відсутність вас в плані – не гарантія відсутності податківців на порозі зненацька, адже план регулярно оновлюється протягом усього року. Тож пропонуємо детально проаналізувати законодавчі зміни, адже попередити проблему завжди легше, ніж потім вирішувати наслідки.

1.       Які зміни передбачено Законом та хто підпадає під перевірки?

В кінці 2023 року було опубліковано Закон  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» (законопроект №10016-д від 16 жовтня 2023 року) (далі - Закон), який передбачає поновлення перевірок податковими органами вже з дати опублікування, але, як завжди буває, з певними особливостями.

Законом передбачено чіткий перелік  юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які в період з 08 грудні 2023 року по 31 грудня 2024 року включно можуть бути внесені до плану-графіку проведення документальних планових податкових перевірок. До таких категорій належать:

  • платники податків, які впроваджували свою діяльність з підакцизною продукцією;
  • платники податків, які здійснюють діяльність у сфері азартних ігор в Україні;
  • платники податків, які надають фінансові та платіжні послуги;
  • нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи; 
  • окремою та, на нашу думку, найбільш цікавою є остання категорія – інші платники податків, які за результатами 2021 податкового року  підпадають до одного з критеріїв:
  • мали рівень сплати податку на прибуток та/або ПДВ менший ніж 50% по галузі;
  • мали вдвічі більшу дебіторську заборгованість, ніж кредиторську;
  • відповідно до податкової декларації про майновий стан і доходи: (1) річний дохід від підприємницької діяльності становить 10 і більше млн грн; та (2) загальна сума витрат становить 75% і більше суми річного доходу;
  • нарахування та/або виплата податковим агентом-юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати у відповідній галузі у відповідному регіоні.

На перший погляд, звичайно підприємці, що займаються продажем продуктів харчування, господарськими товарами, наданням послуг населенню, або простіше кажучи – малий та середній бізнес України майже не підпадає під такі складні категорії.

2.      Хто і далі підпадає під мораторій перевірки?

Деякі послаблення залишились для платників єдиного податку І та ІІ груп ( крім перевірок, що проводяться за заявою платника чи у зв’язку з припиненням здійснення підприємницької діяльності). Такий мораторій зберігається до 01.12.2024 року. Також заборонені перевірки платників податків, податкова адреса яких станом на дату початку тимчасової окупації (активних бойових дій) є відповідні території - до останнього числа місяця, в якому завершена тимчасова окупація або бойові дії.

3.      Що треба знати, щоб успішно пройти податкову перевірку?

Питання проходження будь-якої перевірки є досить непростим для усіх платників податків, але рано чи пізно це питання стає актуальним для кожного. Тому підготовкою до проходження перевірки не варто ніколи нехтувати. Перш за все, треба перевірити наявність документації, її відповідність вимогам чинного законодавства, у разі можливості краще усунути недоліки та можливі дефекти оформлення.

Не буде зайвим підготувати обґрунтування правильності обліку операцій, які мають декілька різних варіантів кваліфікації через неточності та розмитості формулювань нормативно-законодавчих актів. Підготовка, перевірка та виправлення можливих недоліків є дуже важливе, адже відомо, що самостійно виправлені помилки до проведення перевірки не будуть зазначені в акті перевірки як порушення.

Проведення податкової перевірки зазвичай зводиться до запитів контролюючих органів щодо передачі документів та аналізу отриманих від платника даних. Тому, не менш важливо, чітко документувати та фіксувати усі запити податківців та реєструвати увесь перелік документів, що передаються для перевірки.

Звичайно добре підготуватись до перевірки можна, коли вона є запланованою, внесена до план-графіку проведення податкових перевірок відповідного періоду.

 Позапланові та фактичні перевірки, зазвичай, стосуються окремих операцій, розділів обліку, а не діяльності підприємства в цілому. І тут, як завжди, 2 сторони – з одного боку, податківці знають що і де шукати, з іншого – ці перевірки короткі за періодом проведення та зменшують паперову роботу та взаємодію з контролюючими органами.

Тому, проведення періодичного аналізу фінансової діяльності підприємства, перевірка правильності документального оформлення операцій – це «гра на випередження», що дозволяє уникнути багатьох проблем в майбутньому та виправити вже існуючі розбіжності.

Якщо коротко сформулювати пам’ятку поведінки під час взаємодії з податковою під час будь-якої ситуації, то вона може бути приблизно такою:

  •   Без офіційного листа ви маєте право не надавати жодної інформації, яка може вам зашкодити;
  •   Під час прибуття на перевірку представники податкової повинні мати посвідчення, що встановлює особу та посаду у контролюючому органі, направлення на перевірку, наказ, інші офіційні документи в яких зазначено об’єкт, предмет перевірки, її мета та терміни. Жодна посадова особа не має права перевіряти «по дорозі додому»;
  •   Завжди необхідно зберігати критичне мислення та не впадати в паніку, особливо це важливо, якщо перевірка для вас це щось новеньке і відбувається вперше;
  •   У разі отримання офіційного запиту у вас завжди є можливість проконсультуватись з кимось і спокійно обдумати подальші дії. Вас ніхто не змушує бігти одразу до інспектора та нести усі документи, звіти та пояснення.

У разі необхідності – роздрукуйте собі цю пам’ятку та прикріпіть біля робочого місця. Можете виділити особливо важливі моменти для вас та повторюйте, поки не вивчите. Адже, головне – бути впевненим у правильності  та законності своїх дій.

Звичайно, такі різкі зміни пов’язані з виконанням зобов’язань України перед міжнародними партнерами держави, то ж в подальшому варто очікувати нововведення стосовно скасування заборон щодо перевірок, тому головним завданням кожного платника повинно стати приведення бухгалтерського та податкового обліку до максимально правильного обліку з дотриманням норм чинного законодавства, а ми в цьому будемо допомагати.

Проходження перевірки підприємством не є приємним моментом в діяльності бізнесу, але у разі раціонального підходу та попередньої підготовки можна мінімізувати фінансові втрати від необґрунтовано донарахованих податків, штрафів тощо та захистити свою позицію та бізнес загалом.

 

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт