Стан малого підприємництва та бізнесу під час війни та можливості розвитку у непростий для країни час

Стан малого підприємництва та бізнесу під час війни та можливості розвитку у непростий для країни час

Аня Гуренок

Аня Гуренок, 2024-02-06

 У якому стані перебуває зараз малий бізнес України в умовах війни? Які перспективи для розвитку існуючих видів та відкриття нових бізнесів? Такі питання все частіше повстають перед громадянами нашої держави, які прагнуть розвиватися, та вже існуючих підприємців. Тому пропонуємо у наступній статті підняти такі важливі питання та дізнатися, як може допомогти вам Bitfaktura.

Весь український бізнес зазнав значних збитків на початку повномасштабного вторгнення,  так само як і всі інші сфери нашого життя.  Хтось закрився назавжди, хтось тимчасово, але негативні зміни були у всіх. Лише через деякий час підприємці змогли поступово адаптуватись до нових викликів та реалій життя, масштабуватись, розвиватись та навіть створювати нові види діяльності там, де це можливо.

1.   Чинники впливу війни на бізнес

У перший час всі підприємства у тій чи іншій мірі зіткнулись з декількома чинниками, які суттєво вплинути на фінансові показники бізнес – процесів:

  • Бойові дії та їх наслідки. Навіть ті території, на яких не велися активні бойові дії не можуть бути впевнені в збереженні майна через постійні ракетні обстріли. Також вплинула мобілізація, адже ті, хто хотів захищати свою державу з перших днів мобілізувались, а це, зазвичай, освідченні та професійні працівники чи керівники;
  • Міграційні процеси. Через війну за різними підрахунками за кордон виїхало близько 8 мільйонів осіб. І в переважній більшості це особи працездатного віку з дітьми, тож тут одночасно і нестача працівників, як існуючих так і потенційних, так і зниження кількості покупців у бізнесах, що орієнтуються на дітей та їх батьків;
  • Труднощі логістики. Спочатку були заблоковані логістичні морські шляхи, що негативно відобразилось на товарах, що імпортувались чи експортувались морем. Наразі гостро стоїть проблема з автомобільними перевезеннями та сполученням з країнами Східної Європи.
  • Зміна попиту та платоспроможності клієнтів. Багато працівників та клієнтів виїхало за кордон або до більш безпечних регіонів, змінились потреби людей в їжі, одязі та інших раніше необхідних та обов’язкових потребах, які зараз можуть розглядатись як розкіш.

Але незважаючи на всі негаразди та негативні наслідки українці змогли адаптуватись до положення та допомагати економіці країни для пришвидшення перемоги, сплачуючи податки та масштабуючи свій бізнес.

2.   Які види бізнесу найбільш популярні та на які ідеї варто звернути увагу?

Звичайно, якісь види підприємництва популярні та прибуткові зараз, деякі будуть вже після нашої Перемоги, але пропонуємо звернути свою увагу саме на такі:

  • Продукти харчування. Звичайно, продукти харчування – це товари першої необхідності, та попит на них буде завжди, але виготовляючи або продаючи їжу тривалого зберігання, яку можуть використовувати як громадяни, так і військові.
  • Товари для військових. Це може бути будь-яке спорядження, одяг, додаткові спеціальні речі, які можуть полегшити побут чи роботу воїнів.
  • Будівництво і допоміжні роботи та послуги. Для створення і розвитку цього бізнесу не завжди потрібно багатомільйонні збереження чи інвестиції, адже можна надавати в оренду спецтехніку, обладнання, мати невеликий магазин будівельних матеріалів. Це актуально завжди, а в період післявоєнної відбудови стане просто №1 серед галузей промисловості.
  • Реабілітація та допомога військовим. До такої групи бізнесів можна віднести досить багато – від надання послуг з психологічної реабілітації до створення протезів та медичних товарів.
  • Експорт товарів українського виробництва, в тому числі сільськогосподарської продукції. Логічно, що після закінчення війни логістичні шляхи будуть вільні для всіх бажаючих, а тому до цього треба підготуватись - наростити виробництво, стандартизувати його для європейського ринку, тощо.

3.   Етапи створення бізнесу під час війни

Як і будь-який процес, створення і масштабування бізнесу потребує підготовки та планування, що займає майже увесь час підприємця. Для структуризації поставлених задач всі основні моменти можна сформулювати так:

1.   Безпека. Необхідно перш за все гарантувати безпеку собі, майбутнім працівникам та майну, що буде використовуватись у господарській діяльності (будівля, товар для продажу, обладнання, тощо). Тому місце треба обирати продумано, зважаючи на всі ризики.

2.   Напрямок та вид підприємництва. Необхідно чітко розуміти чого ви прагнете – створювати товар власноруч чи лише рітейл готової продукції. Виходячи з обраного напрямку вже обирається оптимальний перелік основних постачальників сировини, товарів та допоміжних послуг.

3.   Асортимент товарів (послуг, робіт). Для початку варто обрати невеликий асортимент, але той, в якому ви точно впевнені, а його створення чи продаж буде стабільний та таким, що приносить дохід. Потім з розвитком можна додавати нові позиції, розширюючи асортимент та, тим самим, збільшуючи клієнтську базу.

4.   Аналіз ринку, конкурентів та покупців. Все залежить від обраної території та виду вашої підприємницької діяльності. Якщо це невеликий магазин зоотоварів біля дому, то  орієнтуватись треба на район вашого міста і інтернет ресурси. А якщо це інтернет-магазин, що діє на території всієї України, то і конкурентів у вас з’являється набагато більше. Тому необхідно чітко та сконцентровано підійти до цього питання. До цього етапу необхідно також віднести визначення цільової аудиторії вашого бізнесу.

5.   Юридичне оформлення. Після опрацювання усіх попередніх етапів, та твердої впевненості щодо правильності відкриття бізнесу необхідно оформити усі юридичні аспекти, підготувати усі документи та передати їх до державних та контролюючих органів для офіційного оформлення планів. Про офіційне ведення та оподаткування малого бізнесу ми розповідали у попередніх статтях.

6.   Відкриття бізнесу та виклик позитивних емоцій в серцях ваших клієнтів. Це саме те чого ви прагнули, але не варто забувати, що під цими гарними словами ховається важка щоденна праця. Для полегшення життя вашого підприємництва можемо запропонувати наш онлайн-сервіс Bitfaktura, який має багато безкоштовних та платних пропозицій, які задовольняють навіть самого вибагливого власника. Є все, що може знадобитись для ведення складського обліку, розрахунку суми податків, внесення оплати і надання документів контрагентам.

Звичайно, пристосуватися можна до будь-яких умов, навіть до життя під час війни. Це непростий час для всіх нас, але варто пам’ятати, що без вкладу в наближення Перемоги кожного громадянина всі зусилля воїнів марні. Тому розвиватися, сплачувати податки це першочергове завдання для кожного.

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт