До 30 червня 2024 року українці можуть займатися та здійснювати господарську діяльність у Польщі

До 30 червня 2024 року українці можуть займатися та здійснювати господарську діяльність у Польщі

Кшиштоф Кроль

Кшиштоф Кроль, 2024-04-10

Польща взяла участь у наданні допомоги воєнним біженцям e зв'язку з початком збройного конфлікту на території України 24 лютого 2022 року. Як країна, вона запропонувала українцям не тільки матеріальну підтримку та безпечний притулок, а й допомогу в легальному розвитку власних підприємств на території країни. Як виглядають чинні нормативні акти і коли вони можуть змінитися?

Громадяни України, які легально проживають на території Польщі, можуть здійснювати тут власну господарську діяльність

Цим питанням займається Міністерство розвитку i технологій. Регулювання бізнесу призначене для підтримки жертв збройного конфлікту. Президент Анджей Дуда підписав правила, згідно з якими українці, які законно перебувають у Польщі, мають можливість вести бізнес на території країни на тих же правилах, що і громадяни Польщі. Для гарантування безпеки торгових операцій їм необхідно буде отримати ідентифікаційний номер у Загальній електронній системі обліку населення (PESEL)

Ці регулювання стосуються громадян України, які тривалий час перебувають у Польщі відповідно до Закону від 12 грудня 2013 року «Про іноземців», а також тих українців, які легально прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року.

перевірте також: Особливості використання різних видів рахунків ФОПа - в підприємницькій діяльності та для особистих цілей

Коли громадянин України може легально відкрити господарську діяльність на території Польщі?

Громадянин України може відкрити свою фірму в Польщі, якщо він легально перебуває на території країни і має індивідуальний ідентифікаційний номер у Загальній електронній системі обліку населення (PESEL)  Нагадаємо, що для того, щоб перебування українця було легальним, він повинен виконати одну з таких умов:

  • мати дійсний дозвіл на перебування (це вид дозволу на перебування, який може бути виданий для різних цілей, таких як робота, навчання, сім'я або тимчасове перебування з інших причин. Право на перебування підтверджує законний статус перебування іноземця в цій країні),
  • має право на перебування, останній день дії якого припадає на період після 24 лютого 2022 року,
  • прибув на територію Польщі в період з 24 лютого 2022 року з території України та заявляє про подальше перебування на території Польщі,
  • має Карту поляка і покинув Україну в період з 24 лютого 2022 року, а потім легально прибув до Польщі і заявив про свій намір залишитися на території Польщі.

Якщо одна з цих умов виконана, для відкриття власного бізнесу необхідно мати номер номер у Загальній електронній системі обліку населення (PESEL)  Щоб його отримати, необхідно подати відповідну заяву в будь-яке управління гміни на території Польщі. Громадянин України має можливість відкрити як індивідуальну господарську діяльність, так і персональне товариство або фінансове товариство.

перевірте також: Важливість правильного документального оформлення готівкових операцій

Термін легального перебування та здійснення господарської діяльності  продовжено до 30 червня 2024 року

Проект новерлізації продовжує термін дії положень Закону «Про допомогу громадянам України» до 30 червня 2024 року. Новелізація також передбачає продовження до 30 червня термін дії національної візи і дозволу на тимчасове перебування для громадян України, а також періоду для виїзду з території Польщі і добровільного повернення. Також буде продовжено термін дії карт перебування, польських документів, що посвідчують особу іноземців, та документів «дозвіл на допустиме перебування», виданих українцям. Надалі громадяни України зможуть легально вести власний бізнес у Польщі. Внесена поправка пов'язана з рішенням Ради Європейського Союзу, яке продовжує тимчасовий захист для жителів територій, охоплених війною, до 4 березня 2025 року.

перевірте також: Особливості ведення товарного обліку у фізичної особи-підприємця

Чи можна очікувати чергового продовження терміну?

Так, уряд планує в кінцевому підсумку продовжити легальне перебування громадян України на території Польщі (і, отже, також продовжити застосовуване регулювання бізнесу) до 4 березня 2025 року. Однак на даний момент прийнято закон, в якому зазначено дату 24 червня 2024 року. Робота над черговою новелізацією триває.

перевірте також: Стан малого підприємництва та бізнесу під час війни та можливості розвитку у непростий для країни час

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot

Виставляй рахунки-фактури онлайн

30 днів безкоштовно в BitFaktura

Створити акаунт