підсумовання грудня - новини

Бухгалтерські новини грудня

Анна

Анна, 2022-01-11

Звичайно законодавство нашої країни постійно змінюється, але грудень традиційно стає лідером за кількістю оновлень. Пропонуємо детальніше розглянути головні новини кінця року та зміни, що відбудуться в наступному.

1. Закон «Про державний бюджет на 2022рік»

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про державний бюджет на 2022 рік», який Верховна Рада України ухвалила 2 грудня 2021 року. Визначено доходи та видатки державного бюджету з урахуванням граничного обсягу дефіциту у розмірі 188,8 млрд гривень. Також передбачено поетапне зростання прожиткового розміру та підвищення мінімальної заробітної плати. Закон набирає чинності з 01 січня 2022 року, але детальніше ознайомитися із запланованими напрямками видатків та статтями доходів можна за посиланням:

https://buhgalter911.com/uk/news/news-1062524.html

2. Нові бюджетні рахунки

Щороку нові бюджетні рахунки в органах казначейської служби викликають великий спектр емоцій не лише у досвідчених бухгалтерів, а й у початківців, тому пропонуємо заздалегідь підготуватися, адже відкрити їх обіцяють до 15 січня наступного року.

https://buh.ligazakon.net/ru/news/208103_novye-byudzhetnye-scheta-na-2022-god-otkroyut-do-15-yanvarya

3. Наказ № 496 -  Порядок ведення обліку товарних запасів ФОПів

З 26.11.2021 набув чинності Наказ № 496, яким затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів ФОПів, у тому числі і спрощенців, тому актуальною темою є саме товарний облік та позиція податківців з цього приводу, яку викладено у статті нижче.

https://buh.ligazakon.net/ru/news/208089_gns-ukazala-dolzhen-li-flp-vesti-tovarnyy-uchet-lish-otdelnykh-zapasov-ili-vsekh

4. Положення НБУ про касові операції

Оновлено положення НБУ про касові операції, за яким деталізовано вимогу щодо забезпечення сільгоспвиробників наявності у касі достатньої кількості банкнот, передбачено можливість використання електронного паспорту під час видачі готівкових коштів. Докладніше у статті за посиланням:

https://news.dtkt.ua/ru/finance/bank-system/73612

5. Законопроект щодо змін спрощеної системи оподаткування

Зареєстровано законопроект щодо змін спрощеної системи оподаткування. І знову зміни,  які деякою мірою спрощують ведення діяльності для ФОП – платників єдиного податку, які у разі прийняття закону вступлять в дію з 01.01.2022, але не потрібно забувати, що наразі - це лише законопроект.

https://interbuh.com.ua/ru/documents/onenews/144526

6. Затримки з виплатою лікарняних

Фонд соціального страхування прокоментував значну затримку з виплатою лікарняних, адже зараз виплати можна чекати більше двох місяців, тому хто з цим стикнувся або планує варто прочитати позицію Фонду та підготуватися до тривалих очікувань.

https://buhgalter.com.ua/news/trudovi-vidnosini/fond-poyasniv-zatrimku-viplati-likarnyanih/

7. 1000 гривень за повний курс вакцинації

Подробиці щодо Пілотного проекту з отримання 1000 гривень за повний курс вакцинації, що ініціював Президент України та було схвалено Урядом можні дізнатися за посиланням нижче, як зареєструватися, де отримати та як можна витратити: 

https://buhgalter.com.ua/news/soctsialniy-zahist/yepidtrimka-v-diyi-uryad-shvaliv-postanovu-shchodo-viplat-1000-grn/

8. Відсторонення від роботи працівника без вакцинації

Ознайомитися з судовою практикою перших позовів щодо відсторонення від роботи працівника без вакцинації, а саме вчительки Роменської ЗОШ – суд встав на сторону позивача, і ось чому: 

https://buhgalter.com.ua/news/kadrova-sprava/sud-stav-na-bik-pratsivnika-vidstoronenogo-vid-roboti-cherez/

9. Штрафи за розповсюдження поліетиленових пакетів

Введення обмежень та штрафів за розповсюдження пакетів з 10 грудня 2021року – це перший етап обмеження та заборони використання поліетилену. Які наступні кроки екологічної культури нас чекають та як підготувати свій бізнес читайте в статті:

https://uteka.ua/publication/news-14-novosti-zakonodatelstva-1-s-10-dekabrya-vvodyatsya-ogranicheniya-i-shtrafy-za-rasprostranenie-plastikovyx-paketov

10. Форми, які можуть бути надані в електронному вигляді у 2021-2022 роках

Кожний фінансовий рік розпочинається зі складання звітності за попередній. Держстат оновив перелік форм, які можуть бути надані в електронному вигляді у 2021-2022 роках, для того щоб підготуватися, без проблем скласти та своєчасно подати статистичну звітність варто зупинитися на цій статті та предметно розібрати свій перелік звітів. 

https://uteka.ua/publication/news-14-ezhednevnyj-buxgalterskij-obzor-39-obnovlen-perechen-form-otchetnosti-kotorye-mogut-byt-predstavleny-v-e-vide-v-2021-2022-godax-gosstat

 

 

11. Нова мінімальна заробітна плата

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2021 рік» з 01 грудня поточного року мінімальна заробітна плата збільшується та складає 6500 гривень. Звичайно. Зміна впливає велику кількість показників, які варто врахувати бухгалтеру та власнику підприємства у подальшій роботі.

 https://balance.ua/news/post/s-1-dekabrya-povyshena-mzp-na-chto-eto-povliyaet/

Зареєструйся в BitFaktura!

Створити акаунт
App screenshot